044 364 10 01

Телефонуйте нам!

Телефонуйте нам! гаряча лінія

044 364 10 01
Ми лікуємо
Запитання до спеціаліста

Ортокератологічна корекція (нічні лінзи)

Ортокератологія

Нічна корекція зору, або  ортокератологія – найсучасніший вид контактної корекції короткозорості та далекозорості.  Це спеціальні лінзи, що мають форму реверсної геометрії. Особлива конструкція цих лінз забезпечує після 6-8 годинного їх носіння 100% зір без будь-якої додаткової корекції на тривалий термін (24 і більше годин). Їх використовують вночі – уві сні. Після сну лінзи знімаються, при цьому досягається 100% зір на наступні 24 години (без додаткових окулярів і лінз).

Чим же обумовлений цей дивовижний ефект?

Лінзи виробляються із жорсткого матеріалу та не повторюють форму рогівки.

Ортокератологія

Лінза має складну поверхню. Внутрішня поверхня лінзи перерозподіляє сльозу під своєю поверхнею, чим змінює мікрокапілярні сили При цьому змінюється й рельєф поверхневого шару рогівки – епітелію, та її заломлювальна сила на точно розраховану величину.

Коли пацієнт знімає лінзу, ефект зміни оптичної сили рогівки зберігається, зображення фокусується на сітківці та людина добре бачить.

Результат дії нічної корекції (ортокератології) близький по суті до лазерної корекції зору – зміна заломлювальної сили рогівки, з тією відмінністю, що ефект тимчасовий. Зворотній він тому, що поверхневий шар рогівки – епітелій – постійно оновлюється, тож підтримувати його дещо змінену форму треба шляхом періодичного одягання лінз.

Немає такого моменту, коли б ви лишилися сам на сам зі своїм поганим зором, «беззбройним» перед своєю короткозорістю!

Нічна корекція зору застосовується з 2002 року, коли лінзи Paragon CRT (США) пройшли тривалі клінічні спостереження, довівши свою безпечність та ефективність.

Медичний центр «АЙЛАЗ» вперше в Україні почав застосовувати метод лікування зору, відомий як ортокератологія. «АЙЛАЗ» є офіційним науково-навчальним центром у Східній Європі.

 

Дизайни ортокератологічних лінз

Сьогодні в світі сертифікована достатня кількість компаній, що розробляють оригінальні дизайни ортокератологічних лінз. Суть дії цих лінз однакова. Але дизайн та оптичні можливості відрізняються.

Офтальмологічний центр «АЙЛАЗ» застосовує для корекції два дизайни ортолінз, що є унікальними. Це лінзи Paragon CRT 100 (США) та лінзи Precilens DRL (Франція). Обидва дизайни офіційно зареєстровані в Україні. Відмінність дизайнів лінз надає різні оптичні можливості.

Ортокератологічні лінзи Precilens

Вибір дизайну лінз залежить від оптичної сили ока та форми поверхні рогівки. Наявність декількох дизайнів лінз в офтальмологічному центрі надає змогу підібрати лінзи якомога краще для конкретного ока.

Ефективність нічної корекції залежить від правильності вибору дизайну лінз, їх підбору та досвіду й знань лікаря.

Оптичні можливості ортокератології

Міопія:

  • від -0.5 до -6.0 Діоптрій (Paragon, CRT);
  • від -0.5 до -8.0 Діоптрій (Precilens, DRL).

Астигматизм:

  • від -0.5 до -3.5 Діоптрій (Paragon, CRT);
  • від -0.5 до -4.5 Діоптрій (Precilens, DRL).

Далекозорість:

  • від +0.5 до +4.0 Діоптрій (з астигматизмом і без нього) (Precilens, DRL);
  • вікова далекозорість – до +3.5 Діоптрій (Precilens, DRL).

Для кого підходять ортокератологічні лінзи?

  • Для тих, хто ще не наважився на лазерну корекцію чи не може її зробити з певних медичних причин, але хоче звільнитися від окулярів і контактних лінз;
  • професії, пов’язані з неможливістю користування окулярами та денними лінзами (пілоти, висотники, водолази);
  • людям, кому заборонене використання засобів корекції під час роботи;
  • особи, які займаються контактними видами спорту, водними та швидкісними видами спорту, де окуляри та контактні лінзи неможливі;
  • для пацієнтів, хто страждає на сухе око від носіння м’яких денних лінз;
  • діти й підлітки до 19-21 року.

Дуже важлива заслуга ортокератологічних лінз в тому, що вони затримують розвиток короткозорості у дітей, знімають спазм акомодації та розвивають зір.

Якщо у вашої дитини далекозорість і з’явилися ознаки амбліопії («ледаче око») чи акомодаційної косоокісті, ортокератологічні лінзи Precilens допоможуть розвинути зір та оптимізувати роботу м’язового апарату ока.

Лінзи Paragon CRT

Якщо у вашої дитини погіршується зір, то за допомогою ортокератологічних лінз ви зможете розв’язати це питання та допомогти своїй дитині.

Протипоказання для ортокератології

  • Як і при будь-яких контактних лінзах, будь-яка патологія рогівки (запалення, дистрофія);
  • запальні захворювання очей;
  • лагофтальм;
  • синдром сухого ока;
  • внутрішня патологія ока.
Підбір ортокератологічних лінз

Правильний підбір нічних лінз потребує попередньої спеціальної діагностики.

Кожен пацієнт проходить повне офтальмологічне обстеження, а також низку додаткових обстежень на спеціальному обладнанні – відеотопографі Pentacum, що дає можливість вивчити всі індивідуальні особливості рогівки.

Діагностика зору на відеотопографі Pentacum

Дітям додатково проводиться цілий комплекс обстежень і вимірювань анатомічних структур ока, для того, щоб можна було об’єктивно судити про динаміку розвитку короткозорості, стан м’язового апарату ока, тенденції розвитку захворювання, а також в подальшому оцінювати ефективність рефракційної терапії (стабілізацію короткозорості, розвиток резервів акомодації, зняття та профілактику спазму фокусувальних м’язів ока, нормалізацію фізіологічної роботи ока).

Після того, як лікар отримає результати обстежень, будуть обговорені питання можливості та доцільності призначення вам рефракційної терапії.

Підбір лінз – заняття кропітке та займає багато часу.

Лікарі медичного центру «АЙЛАЗ» пройшли спеціальну підготовку, мають найбільший досвід роботи в області ортокератології в Україні.

Після того, як лінзи будуть підібрані, наш персонал навчить вас користуватися ними, вам будуть видані письмові рекомендації та всі необхідні додаткові приладдя для використання, зберігання й догляду за лінзами.

Лінзи мають річний термін використання.

Медичний центр укладе з вами юридичну угоду щодо спостереження протягом року.

Історична довідка
Історична довідка

Ортокератологія – це метод тимчасової корекції рефракції за допомогою спеціальних лінз. Вперше ефект «формування» рогівки було виявлено в 40-х роках ХХ століття, в 60-ті роки цей ефект було вивчено та з’явився термін – ортокератологія.

В кінці 70-х років поява жорстких газопроникних матеріалів значно підвищила безпечність контактних лінз і дало поштовх більш швидкому розвитку новому методу корекції зору. Таким чином, історія методу нараховує більш ніж 40 років.

Механізм роботи лінзи зворотної геометрії засновано на принципі сферизації (Д. Маунтфорд) і відомий як теорія «тиску стиснутого шару».

За рахунок складної конфігурації внутрішньої поверхні лінзи створюються мікрокапілярні сили сльози, які індукують дозовану та передбачувану зміну поверхневого профілю рогівки. Зміна топографії передньої поверхні рогівки та її товщини дозволяє змінити заломлюючу силу рогівки на величину, що розраховується.

Геометрія внутрішньої – активної поверхні лінзи – складають «ноу-хау» компаній-виробників.

Корекція зору у дітей

Ортокератологія як метод корекції зору має цілий ряд переваг для дітей.

Використання нічних лінз у дітей дозволяє розв’язати два завдання: оптичне – корекцію зору до 100%, і лікувальне – стабілізувати рефракцію та зупинити прогресування короткозорості, зняти спазм акомодації та м’язів, що фокусують зображення на різні відстані. У випадку корекції далекозорості знімається підвищена стомлюваність очей, розвивається зір за наявності амбліопії («ледачого ока»), усувається тенденція до косоокості.

Корекція зору у дітей

Досі спроби боротися зі спазмом м’язів проводились за допомогою курсів апаратного лікування, періодичного проведення циклоплегій (розслаблення мускулатури ока шляхом закапування спеціальних очних крапель). Для цих методів лікування теж є своє місце та у випадку потреби в них лікар призначить вам їх.  

Але сьогодні вважається, що ортокератологічні лінзи більш зручні та ефективні для лікування прогресивної короткозорості.

При далекозорості ортокератологія знімає втомлюваність і м’язову напругу у дітей. 

Умови фізіологічної роботи м’язів ока усувають причини розвитку косоокості у дітей з далекозорістю.

Користування нічними лінзами приносить стабільний ефект, адже око дитини протягом всього дня працює в правильному режимі. При цьому дитина веде свій нормальний активний спосіб життя, може без усіляких перешкод займатися спортом!

Ортокератологія має ще низку переваг для дітей:

  • лінзи нічного носіння позбавляють від усіх обмежень у період неспання, пов’язаних з носінням окулярів і звичайних контактних лінз;
  • можна бігати, стрибати, плавати, терти очі та ін. Це дуже важливо саме для дітей, які звикли до активного способу життя та не розуміють через свій вік, чим загрожує порушення правил носіння контактних лінз;
  • діти, як правило, ночують вдома та знаходяться під контролем батьків, що гарантує своєчасне й правильне використання рефракційної терапії;
  • нічні лінзи Paragon CRT 100 мають 100% газопроникність, оскільки виготовлені зі спеціального запатентованого матеріалу й тому не викликають кисневого голодування рогівки;
  • знімаються психологічні дитячі проблеми, пов’язані з носінням окулярів;
  • дітям і підліткам не можна робити лазерну корекцію зору до 18-20 років.

Батьківська енциклопедія здорового зору у дітей розповість більше на тему профілактики короткозорості у дітей.

Як користуватися ортолінзами? (відео)

Як будь-яка контактна методика, лінзи для нічного носіння вимагають строгого дотримання правил гігієни, догляду та правильного одягання й зняття лінз.

Процес догляду за лінзами, їх одягання та знімання мають певний алгоритм. Виконуйте його для того, щоби ваші очі були здоровими, а зір – відмінним!

Інструкція з користування лінзами Paragon (день)

Інструкція з користування лінзами Paragon (ніч)

Ми створили анімаційний ролик, що пояснює правила користування лінзами.

Знання та виконання цих простих правил зроблять корекцію зору ортокератологічними лінзами Парагон комфортною та безпечною.

Хто здійснює рефракційну терапію
Авер’янова Оксана Сергіївна
  • Директорка медичного центру «АЙЛАЗ», лікарка-офтальмолог вищої категорії, кандидатка медичних наук;
  • досвід роботи – понад 30 років

Експерт у таких напрямках: ортокератологія, лікування патологіі рогівки, кератоконусу, реконструктивна хірургія, онкоофтальмологія, патологія сльозових шляхів, лікування глаукоми, лікування макулодистрофії, загальна та інструментальна діагностика, терапія захворювань очей.

Савинець Тетяна Володимирівна
  • Лікарка-офтальмолог вищої категорії;
  • досвід роботи – понад 30 років

Експерт у таких напрямках: ортокератологія, загальна та інструментальна діагностика, терапія хвороб очей, підбір склеральних лінз.

Поплавець Олена Володимирівна
  • Лазерний ретинальний хірург, лікарка-офтальмолог вищої категорії, дитячий офтальмолог;
  • досвід роботи – понад 20 років

Досвідчений фахівець у таких напрямках: лазерна хірургія сітківки, ортокератологія, загальна та інструментальна діагностика, терапія захворювань очей, підбір склеральних лінз.

Прохвачова Олена Станіславівна
  • Лікарка-офтальмолог вищої категорії;
  • досвід роботи – понад 20 років

Досвідчений фахівець у таких напрямках: ортокератологія, загальна та інструментальна діагностика, терапія хвороб очей, підбір склеральних лінз.

Бурдига Олена Миколаївна
  • Лазерний рефракційний хірург, дитячий офтальмолог, лікарка-офтальмолог вищої категорії;
  • досвід роботи – понад 20 років

Досвідчений фахівець у таких напрямках: лазерна корекція, лікування кератоконусу, діагностика та лікування косоокості, апаратне лікування, ортокератологія, загальна та інструментальна діагностика, терапія захворювань очей, підбір склеральних лінз.

Ковальов Андрій Андрійович
  • Лазерний рефракційний хірург, лікар-офтальмолог другої категорії;
  • досвід роботи – понад 10 років;
  • наразі мобілізований до лав ЗСУ.

Спеціалізується в таких напрямках: загальна та інструментальна діагностика, лазерна корекція, лікування кератоконусу, ортокератологія, підбір склеральних лінз.

Швиденко Олена Вікторівна
  • Лікарка-офтальмолог вищої категорії;
  • стаж роботи – понад 20 років

Досвідчений фахівець у таких напрямках: діагностика та лікування діабетичних захворювань очей, загальна й інструментальна діагностика, терапія захворювань очей, ортокератологія, підбір склеральних лінз.

Баланюк Олександра Олегівна
  • Лікарка-офтальмолог

Спеціалізується в таких напрямках: загальна та інструментальна діагностика, терапія очних хвороб, ортокератологія, підбір склеральних лінз.

Найбільш поширені питання про нічну корекцію зору
Чи всі можуть користуватися ортокератологічною корекцією?

У ортокератологічної корекції є певні можливості та обмеження, що залежать від дизайну лінз і характеристик ока. Офтальмологічний центр «АЙЛАЗ» має у своєму арсеналі два дизайни лінз, Paragon і Precilens, що дає змогу навіть у складних випадках індивідуально підібрати лінзи.

Чи можна за допомогою ортокератологічних лінз вилікувати короткозорість?

На сьогодні, на жаль, немає способу лікування короткозорості, але ортокератологія – це найбільш ефективний метод, що дозволяє в більшості випадків зупинити її розвиток. Саме тому в останнє десятиліття ортокератологія стала найпопулярнішим способом стабілізації короткозорості й так популярна серед дітей!

Чи є ефект від ортокератологічних лінз постійним?

НІ! Ефект тимчасовий. Якщо ви припиняєте користуватися лінзами, ваш зір повернеться до свого початкового стану приблизно за 72 години. Це дуже зручно, оскільки надає вам свободу вибору: ви можете повернутися до використання окулярів, м’яких контактних лінз або провести лазерну корекцію зору  в будь-який момент! Саме завдяки зворотному ефекту ці лінзи рекомендовані для застосування у дітей, коли параметри ока ще змінюються.

Скільки років поспіль можна носити ортолінзи?

Лінзи є високогігієнічними завдяки своїй високій кисневій проникливості та ідеально гладкій поверхні, тож вони не викликають кисневого голодування рогівки, як при м’яких лінзах. Розміри лінзи менші, ніж діаметр рогівки, й тому периферична частина рогівки не покривається лінзою. І сльозообмін, і газообмін при використанні нічних лінз оптимальні. Тому користуватися нічними лінзами можна багато років без будь-яких побічних результатів.

Які ускладнення можуть виникнути при користуванні ортокератологічними лінзами?

Ускладнення при користуванні ортокератологічними лінзами рідкісні. Однак, як і при будь-яких контактних лінзах, при недотриманні правил гігієни може виникнути інфекційне запалення. Ваш лікар проведе з вами бесіду, як користуватися лінзами, й Ви отримаєте письмову детальну інструкцію. До того ж у вас завжди буде змога звернутися в офтальмологічний центр при будь-яких скаргах.

Вартість нічної корекції зору
Лікування
Вартість
Рефракційна терапія Paragon CRT 100: лікувальна програма на один рік Без витратних матеріалів, стерилізації та медикаментів
3500 грн.
Рефракційна терапія Paragon CRT 100: без контракту Одна лінза
6500 грн.
Рефракційна терапія Paragon CRT 100: без контракту, індивідуальне замовлення лінз Одна лінза.
7200 грн.
Рефракційна терапія Paragon CRT 100: доплата за замовну лінзу Одна лінза
700 грн.
Кастомізована ортокератологічна лінза DRL Одне око
8800 грн.
Маніпулятор для лінз
420 грн.
Ультразвуковий стерилізатор
2600 грн.
Контейнер для лінз
40 грн.

Діють знижки за дисконтними картками.
Важлива юридична інформація: ознайомитися.

Записатися на прийом
Послуга (за бажанням)
Лікар (за бажанням)
Вам відправлений СМС з кодом підтвердження запису на прийом