044 364 10 01

Телефонуйте нам!

Телефонуйте нам! гаряча лінія

044 364 10 01
матеріали за темою
Статті та новини Відео-енциклопедія
Ми лікуємо
Запитання до спеціаліста

Лазерна корекція зору по-новому. Відновлення зору після лазерної корекції. З якого віку можна робити лазерну корекцію

матеріали за темою
Статті та новини Відео-енциклопедія
Що таке лазерна корекція зору

Лазерна корекція зору – найбільш безпечний та ефективний метод виправлення короткозорості, далекозорості та астигматизму низького й середнього ступеня. Лазерна корекція забезпечує покращення зору, а також дає можливість позбутися необхідності носити окуляри та контактні лінзи.

У клініці «АЙЛАЗ» лазерна корекція зору проводиться з використанням унікальної (єдиної в Україні) функції – орієнтацією роботи лазера по малюнку райдужної оболонки в режимі реального часу.

Лазерна корекція зору полягає в тому, що холодний промінь лазера точково випаровує найтонший шар рогівки очей, тим самим змінюючи її кривизну. Це дозволяє змінити заломлення світла в оці, сфокусувати його прямо на сітківку та отримати чітке зображення предметів на різних відстанях.

Для проведення лазерної корекції використовується дві методики – ЛАСІК або ЛАСЕК.

Методика ЛАСІК

При проведенні ЛАСІК спочатку за допомогою спеціального автоматизованого приладу – мікрокератому – хірург викроює з поверхневих шарів рогівки дуже тонкий клапан.

Можливість створення такого ультратонкого клапану дозволяє зберегти максимальну товщину рогівки, а, як наслідок, забезпечує найбільш стабільний результат лазерної корекції. Окрім того, клапан в 90 мікрон сприяє самому швидкому та комфортному відновлювальному періоду. Вже через декілька годин слідів лазерної корекції не видно!

На сьогодні лазерна корекція з формуванням такого тонкого клапана є найбільш передовою та отримала спеціальну назву – лепто-ЛАСІК.

По закінченню лазерної корекції клапан вкладається на місце та гоїться природним шляхом. Повна адаптація клапану відбувається на протязі перших 24 годин!

Методика ЛАСЕК

В деяких випадках лазерна корекція виконується без формування поверхневого клапану. Такий вид корекції називається ЛАСЕК. Його застосовують у випадках більш тонких рогівок, а також при специфічній – дуже крутій або пласкій рогівці, коли технічне формування клапану ускладнене. При проведенні ЛАСЕК поверхневий шар захисних клітин (епітелій) рогівки видаляється в центральній зоні, а потім проводиться лазерна корекція згідно відповідної програми. В кінці процедури на рогівку одягається м’яка контактна лінза, яка знаходиться на рогівці до повного відновлення поверхневого шару клітин. Як правило, цей процес займає від 4 до 6 днів. В цей час пацієнт може відчувати деякий дискомфорт, світлобоязнь, для зменшення яких необхідно користуватись зволожуючими краплями та сонцезахисними окулярами.

Захворювання, які лікують за допомогою лазерної корекції

Показаннями для проведення лазерної корекції зору є короткозорість, далекозорість або астигматизм.

Чи підходить вам лазерна корекція зору?

Ступінь порушення рефракції, професія, спосіб життя, заняття спортом, вік – все це визначає чи підходить вам лазерна корекція.

Лише лікар після ретельного та детального обстеження може остаточно вирішити чи підходить Вам лазерна корекція.

Лазерна корекція зору підходить вам, якщо ви:

• Старше 19 років (для короткозорих дітей і підлітків див. рефракційну терапію).

• Маєте стабільний зір впродовж 2-х років.

• Не маєте інших захворювань очей (старі травми, інфекція, хронічне запалення, проблеми з сітківкою).

• При високих ступенях короткозорості та далекозорості, при тонких рогівках, коли безпека лазерної корекції не може бути гарантована, медичний центр «АЙЛАЗ» пропонує технологію преміум-класу – імплантацію внутрішньоочних контактних лінз швейцарської компанії STAAR.

• Доцільність лазерної корекції обговорюється у тих випадках, коли має місце цукровий діабет або аутоімунні загальні захворювання.

Вимоги до лазерної корекції

Неодмінними вимогами до лазерної корекції є:

  • Безпечність,
  • Точність,
  • Отримана якість зору.

Реалізація цих вимог залежить значною мірою від діагностичного обладнання та лазера, які використовуються.

Діагностика при підготовці до лазерної корекції

Діагностична платформа ZYOPTIX 100

Всі етапи діагностики проводяться на єдиній платформі і замкнуті в єдиний цикл. Ні одне з десятків вимірювань, ні одна з десятків тисяч цифр не лишаються неврахованими, послідовно автоматично переносяться з одного діагностичного вузла в наступний, підсумовуються, обробляються та аналізуються. Втрата навіть малої частки інформації виключена. Спеціально розроблений для максимально комфортної, безпечної, швидкої та ефективної діагностики і корекції.

Високотехнологічні можливості діагностики ZYOPTIX 100:

  • Оптична система для дослідження топографії переднього сегменту ока ORBISCAN – за 2.5 секунди безконтактно виробляє вимірювання в 9 тисячах точок за наступними параметрами: 

- повна топографія передньої поверхні рогівки,
- повна топографія задньої поверхні рогівки,
- повна оптична пахіметрія – товщина рогівки по всій площі,
- глибина передньої камери ока,
- діаметр зіниці,
- ширина кута передньої камери ока.

За отриманими даними проводиться тривимірний аналіз конфігурації рогівки і оцінюється безпечність лазерної корекції.

  • Повна аберометрія ока ZYWAVE – дозволяє вивчити та візуалізувати індивідуальний характер всіх світлорозсіювань, виявити всі нечіткості зображення, моделювати та аналізувати характер та ступінь світлорозсіювання на світлі, в сутінках, в темряві. 
  • Система розпізнавання малюнка райдужки – під час дослідження ваша райдужка буде сфотографована і її зображення буде передане в лазер.

Перед проведенням лазерної корекції ваше око буде ідентифіковане за малюнком райдужки і тільки після цього буде проведено лазерну корекцію зору. Окрім того, саме за малюнком райдужки будуть зорієнтовані вісі астигматизму в процесі проведення лазерної корекції.

Коли б пацієнт не обстежувався повторно, система моментально ідентифікує його за малюнком райдужки, надасть всі його архівні документи й порівняє їх з теперішніми. Помилку виключено!

Оптичний топограф TopoLyzer

  • Прилад для оптичного сканування рогівки, який дуже детально аналізує передню поверхню рогівки та її товщину.
  • Вбудований кератометр дозволяє порівняти результати двох методів вимірювання однієї і тієї ж поверхні рогівки і, таким чином, контролювати точність дослідження.
  • TopoLyzer фотографує та зберігає в пам’яті малюнок райдужки і діаметр зіниці за різних умов освітлення.
  • В подальшому ці данні передаються в лазер для ідентифікації ока за малюнком райдужки перед початком корекції. Ця система дозволяє контролювати положення ока під час корекції не тільки в тривимірному просторі (3-Д), але і слідкувати за ротацією ока навколо зорової осі. Така технологія значно підвищує точність корекції, що особливо важливо, якщо мова йде про корекцію астигматизму.
  • При оцінці профілю рогівки TopoLyzer дає інформацію і про ступінь асферичності її поверхні (таким чином, характеризуючи рівень наявного у конкретної людини світлорозсіювання). Дана інформація використовується для проведення персоналізованої та топографічно орієнтованих програм лазерної корекції.
  • Тільки використання приладу TopoLyzer дає можливість здійснити лазерну корекцію по персоналізованим програмам.
  • Цей прилад в Україні є в двох клініках – «АЙЛАЗ» і «Тарус».

Pentacam модель AXL

Pentacam модель AXL (едина в Україні), що має розширений набір діагностичних функцій, розраховує тривимірну модель переднього сегменту ока на підставі аналізу 25 000 дійсних крапок.

Сьогодні є золотим стандартом обстеження при плануванні лазерної корекції зору. Розроблена система оцінки індексів рогівки дозволяє відмітити мінімальні зміни конфігурації, товщини та профілю рогівки, що можуть бути несприятливими показниками для проведення лазерної корекції.

Pentacam OCULUS дозволяє підвищити рівень безпеки проведення лазерної корекції.

У клініці «АЙЛАЗ» питанню безпеки приділяється велика увага. Тому в нашій клініці використовуються три топографи, результати яких порівнюються для здобуття максимальної точності.

Програми лазерної корекції зору

Методика ЛАСІК (LASIK)

Назва ЛАСІК від англомовного акроніму LASIK – Laser-assisted in situ keratomileusis.

При проведенні ЛАСІК спочатку за допомогою спеціального автоматизованого приладу – мікрокератому – хірург викроює з поверхневих шарів рогівки дуже тонкий клапан.

Можливість створення такого ультратонкого клапану дозволяє зберегти максимальну товщину рогівки, а це, як наслідок, забезпечує найбільш стабільний результат лазерної корекції. Окрім того, клапан у 90 мікрон (для порівняння: товщина людського  волосу дорівнює 70 +/- 20 мікрон) сприяє найбільш швидкому та комфортному відновлювальному періоду. Вже через декілька годин слідів лазерної корекції не видно!

Саме лазерна корекція проводиться під поверхневим клапаном, згідно із відповідною програмою. 

По закінченню лазерної корекції клапан вкладається на місце. Повна адаптація клапану відбувається протягом перших 24 годин! Така лазерна  корекція дуже комфортна для пацієнта, бо вже наступного дня після операції людина повертається до свого звичайного образу життя з гарним зором.

На цей час лазерна корекція з формуванням такого ультратонкого клапану є найбільш передовою та отримала спеціальну назву – лепто-ЛАСІК. І саме така методика застосовується у наших пацієнтів.

 

Методика ЛАСЕК (LASEK), або PRK

ЛАСЕК – це теж акронім, від LASEK – Laser Assisted Sub-Epithelial Keratectomy, або PRK – PhotoRefractive Keratectomy.

У деяких випадках лазерна корекція виконується без формування поверхневого клапану. Такий вид корекції називається ЛАСЕК, або PRK (Photo Refractive Keratectomy).

Його застосовують у випадках тонких рогівок, а також при специфічній – дуже крутій або пласкій – рогівці, коли технічне формування клапану ускладнене. При проведенні ЛАСЕКу поверхневий шар захисних клітин (епітелій) рогівки у центральній зоні видаляється механічним (PRK), або хімічним (ЛАСЕК) методом, після чого проводиться лазерна корекція згідно відповідної програми. Наприкінці процедури на рогівку одягається м’яка контактна лінза, що знаходиться на рогівці до повного відновлення поверхневого шару клітин. Як правило, цей процес займає від 4 до 6 діб. В цей час пацієнт може відчувати виражений дискомфорт, світлобоязнь, сльозотечу.

 

Методика StreamLight (СтрімЛайт)

Це найновітніша методика лазерної корекції, в якій усі етапи корекції, включаючи видалення поверхневого шару (епітелію), проводяться виключно за допомогою лазера. Це найкомфортніша та найшвидша методика лазерної корекції, уся процедура (кожне око) займає біля однієї хвилини.

Завдяки тому, що видалення епітелію проводиться лазером виключно (прецизійно) у зоні корекції, повне загоєння після корекції за методом StreamLight проходить за 2-3 доби.

Лазер Wave Light EX 500

Лазерна корекція зору в центрі «АЙЛАЗ« проводиться на найостаннішій моделі лазера Wave Light EX 500.

Лазер Wave Light EX 500 – дивіться на сайті виробника.

Офіційна світова статистика за результатами корекції лазером Light EX 500

При корекції короткозорості та короткозорого астигматизму:

Отримана після корекції гострота зору вище 60% в 97% випадків, 100% і вище – в 79% випадків.

При корекції далекозорості та далекозорого астигматизму:

Отримана після корекції гострота зору вище 60% в 95% випадків, 100% і вище – в 76,8% випадків.

При змішаному астигматизмі:

Отримана після корекції гострота зору вище 60% в 99,4% випадків, 100% і вище – в 93,4% випадків.

Відсоток можливих ускладнень – менше 1%.

Переваги лазера ЕХ 500:

  • маленька точка абляції (зона лазерного імпульсу) – 0,75 мм – створює дуже гладку поверхню шліфування;
  • маленька точка в поєднанні з алгоритмом її руху в зоні шліфування робить лазерну корекцію дуже делікатною – мінімальне видалення тканини, максимальна стабільність рогівки та оптичного результату корекції;
  • маленька точка лазерного променю та унікальний алгоритм «обльоту» зони шліфування забезпечують відсутність термічного розігріву рогівки – швидке відновлення;
  • частота роботи лазера – 500 Гц – дуже швидка шліфовка – підвищення точності та комфортності (єдиний такий швидкісний лазер, що отримав сертифікат FDA);
  • унікальна система стеження за оком, з найкоротшим часом реакції системи (1050 Гр, тобто кожні 2 мілісекунди – точність корекції, всі мікрорухи ока компенсуються зміною лазерного променя;
  • система розпізнавання ока за райдужкою – точність корекції, ідентифікація кожного ока, захист від помилки;
  • велика оптична зона корекції (не менше 6.0 мм) – забезпечує хороший зір при найбільш широких зіницях. 

Лазер сертифіковано (FDA) для корекції: короткозорості – до -12.0Д; далекозорості - +6.0Д, астигматизму – 6.0Д.

Трохи цифр: глибина кожного імпульсу – 8 мікрон; для корекції 1.0 діоптрії при оптичній зоні в 6.5 мм рогівка потоншується лише на 12 мікрон.

Всі корекції ЛАСІК в медичному центрі «АЙЛАЗ» виконуються за допомогою методики лептоЛАСІК.

Хто здійснює лазерну корекцію

Наші лікарі мають біля 20 років досвіду лазерної хірургії. Ще в 2005 році медичний центр «АЙЛАЗ» вперше в Україні почав проводити лазерні корекції на основі вивчення рівня аберацій і вибору спеціальних програм для максимального їх усунення під час корекції. У нас вперше була реалізована можливість ідентифікації ока за малюнком райдужки та проведення лазерної корекції на підставі орієнтації по райдужці. Наша клініка традиційно підвищувала стандарти лазерної корекції в Україні.

Обмеження та протипоказання до лазерної корекції

Незважаючи на високі дозвільні можливості сучасних лазерів і теоретичну можливість виконати будь-який варіант корекції, лазерна корекція підходить далеко не всім людям, хто бажє її зробити.

Обмеженнями та протипоказаннями до лазерної корекції є:

  • товщина рогівки;
  • конфігурація рогівки;
  • розмір зіниці та глибина передньої камери рогівки;
  • інші захворювання очей;
  • вагітність;
  • прогресивна короткозорість;
  • деякі системні захворювання організму;
  • молодий вік пацієнта (до 19 років)
Альтернативні методики корекції зору

Якщо діагностікою буде встановлено, що згідно медічніх показань лазерна корекція вам протіпоказана, наші спеціалісті підберуть для вас оптімальну альтернатівну методику корекції короткозорості, далекозорості та астигматизму:

Як підготуватися до лазерної корекції

Існує декілька простих правил, яких необхідно дотримуватись при підготовці до корекції:

  • протягом 3-4 днів перед обстеженням і корекцією не носіть контактні лінзи;
  • за 2 дні до лазерної корекції зору утримайтеся від прийому алкогольних напоїв;
  • в день корекції не використовуйте косметику;
  • не дивлячись на те, що одразу після корекції Ви будете бачити добре, а дискомфорт буде мінімальним, оберіть більш вільні дні, щоб побалувати себе відпочинком ще 1-2 дні;
  • в день корекції треба бути абсолютно здоровим (без застуд, кашлю і нежиті). Будь-які застудні захворювання, особливо вірусної етіології, знижують імунітет і можуть стати причиною уповільнення відновлювальних процесів у рогівці після корекції.
Як поводитися після лазерної корекції
  • В першу добу не торкайтеся очей руками, витирайте сльозу лише зі щоки чистим носовичком або стерильною серветкою, попередньо помивши руки;
  • Читати, писати та водити машину можна вже наступного дня після операції (в перший день краще дати очам відпочити).
  • Користуйтеся краплями для очей суворо за призначенням лікаря (крапати краплі необхідно акуратно відсуваючи вниз нижню повіку).
  • Не використовуйте косметику протягом 2-х тижнів після корекції; в перші дні утримайтеся від використання аерозолів.
  • Не потрібно закривати очі пов’язками, заклеювати лейкопластиром.
  • Протягом місяця після лазерної корекції зору утримайтеся від будь-якої діяльності, яка пов’язана з підвищеним травматизмом (заняття в спортзалі, підняття важких речей, катання на ковзанах, велосипеді, сільськогосподарські роботи і та ін.); не купайтесь в басейнах та відкритих водоймах; відмовтесь від відвідування бань і саун.
  • Користуйтеся на вулиці сонцезахисними окулярами.
  • Обов’язково дотримуйтесь усіх рекомендацій лікаря, не пропускайте призначених оглядів.
  • При виникненні неочікуваних ситуацій (різкий біль в оці, погіршення зору, травма, потрапляння чужорідного тіла і та ін.) негайно звертайтеся до лікаря.
Якість і вартість лазерної корекції

Лазерна корекція зору – це дорога процедура як для пацієнта так і для клініки.

Якість лазерної корекції дуже залежить від якості обладнання, його технічного стану, сервісної підтримки, і, звісно, професійної підготовки і досвіду хірурга. Все це має свою ціну і одночасно забезпечує високий сучасний рівень корекції та кінцевий результат.

Вартість лазерної корекції визначається обраною програмою. В медичному центрі АЙЛАЗ використовується міжнародна термінологія програм корекції.

Стандартна асферична програма забезпечує точну, безпечну і комфортну корекцію зору. Однак, в деяких випадках, які будуть оцінені після повної діагностики, надається перевага (або є єдино можливим) якомусь з персоналізованих видів корекції.

Лікар допоможе вам обрати найбільш оптимальний варіант корекції після аналізу всіх параметрів вашого обстеження.

У вартість корекції входять необхідні медикаменти і місячний нагляд після проведення процедури.

Зважуючи ціну лазерної корекції, не варто забувати, що ціна вашого звільнення від окулярів і контактних лінз (які доводиться постійно купувати протягом усього життя!).

10 причин зняти окуляри, або 10 причин подумати над лазерною корекцією зору

1. Безпечність лазерної корекції.

Сьогодні з використанням нових технологій лазерна корекція стала високоточною, безпечною і передбачуваною процедурою. У 2011 році лазерна корекція була визнана самою безпечною операцією в офтальмології.

2. Швидке досягнення ефекту.

Як правило, одразу після корекції ваш зір буде високим і ви зможете повернутися до звичного способу життя вже наступного дея, не відчуваючи ніякого дискомфорту.

3. Складності (проблеми) з окулярами.

Особливо при високій короткозорості та/або астигматизмі окуляри дещо спотворюють зображення, а оправа звужує поле зору. Хтось не може підібрати достатньо комфортну корекцію. Комусь просто не подобається, як він виглядає в окулярах.

4. Непереносимість контактних лінз.

У багатьох людей при тривалому використанні контактних лінз з’являється сухість очей, іноді виникає непереносимість (алергія) на матеріал контактних лінз, розчини для зберігання лінз, білкові відкладення, що накопичуються за день на поверхні лінзи.

5. Ризик, повязаний з контактними лінзами.

Ризики інфікування рогівки та розвитку запалення при тривалому користуванні м’якими контактними лінзами (згідно світової статистики) в 10 разів вищий (!), ніж у випадку лазерної корекції зору.

6. Професійні причини.

Багато професій, особливо ті, що стосуються фізичної праці, пов’язані і з труднощами використання окулярів та контактних лінз. Іноді наявність окулярів звужує вибір професії та заважає хорошій кар’єрі.

7. Спосіб життя також може бути причиною для лазерної корекції.

Будь-яка людина, яка коли-небудь займалася спортом, а особливо водним спортом, знає, як непросто, а часто і неможливо, користуватись окулярами і контактними лінзами в цей час.

8. Виключити, або зменшити свою залежність від окулярів чи контактних лінз.

Не обов’язково ненавидіти свої окуляри або мати проблеми з контактними лінзами для того, щоб задуматися над можливістю лазерної корекції зору. Зменшення «залежності» від окулярів може значно спростити та прикрасити ваше життя.

9. Безпека в повсякденному житті й екстремальних умовах.

Знайти і надягти окуляри або контактні лінзи в терміновій та/або критичній ситуації може бути складно або неможливо. В таких випадках доводиться покладатись на власний зір.

10. Змінити своє життя.

Багато наших пацієнтів кажуть після лазерної корекції, що отримали нову ступінь свободи та впевненості в собі. Відкривши очі, їм не потрібно шукати окуляри та надягати лінзи, не треба перейматися розчинами і контейнерами. В першу ж мить – прекрасний зір. Це важливо! А багатьом більше подобається, як вони виглядають без окулярів.

Найбільш поширені питання з лазерної корекції зору
Вартість лазерної корекції зору
Лікування
Вартість
Підняття клапана з видаленням врослого епітелію (не пацієнт клініки «АЙЛАЗ») Одне око
4600 грн.
Розгладження клапана Одне око
4300 грн.
Лазерна докорекція зору Одне око
4600 грн.
Другий етап корекції змішаного астигматизму Одне око
4600 грн.
Лазерна корекція LASIK пресбіопічна програма ISO VISION Одне око
23700 грн.
Лазерна корекція зору за програмою STREAM LIGHT Одне око
19450 грн.
Лазерна корекція LASIK топографічно орієнтована асферична програма Topography Guided Одне око
16750 грн.
Автоматизована астигматомія – міопічний і гіперметропічний астигматизм Одне око
6900 грн.
Автоматизована астигматомія – змішаний астигматизм Одне око
9200 грн.
Підняття клапана з видаленням врослого епітелію (пацієнт клініки «АЙЛАЗ») Одне око
3200 грн.
Лазерна корекція LASIK персоналізована програма асферичної корекції Custom – Q. Одне око
15950 грн.
Лазерна корекція LASIK стандартна асферична програма Wavefront Optimized Одне око
11000 грн.

Ціна включає медикаменти та 1 місяць спостереження після операції.

Сімейний проєкт для батьків: для тих, хто зробив лазерну корекцію та піклується про гарний зір своїх дітей.
Діють знижки за 
дисконтними картками. Діє знижка 15% на лазерну корекцію для військовослужбовців та учасників ТРО.
Важлива юридична інформація: ознайомитися.

Записатися на прийом
Послуга (за бажанням)
Лікар (за бажанням)
Вам відправлений СМС з кодом підтвердження запису на прийом